torstai 21. helmikuuta 2013

Pienen ihmisen pieniä oivalluksia vol. 2

Pieni ajattelevainen lukiolaistyttönen täällä taas hei :)

*****
Ulkonäkökeskeinen kulttuuri vaurioittaa lasta jo varhain
   
"Ooh! En mä voi kuolla vielä! Mä haluun shoppailla enkä oo tapaillu tarpeeksi poikia! Enkä oo ehtiny ostaa vielä tarpeeksi meikkejä! Mun tarttee vielä saada kirjottaa siihen muotilehteenki! Mun elämä ei voi olla vielä ohi! Yhyy", kirkuu alle kouluikäistenkin pikkutyttösten suosiman lastenohjelman järkyttävin meikein ja suorastaan huorahtavin vaattein varustettu päähenkilö sunnuntaiaamun alkajaisiksi parhaaseen pikkutyttösten tv:n katseluaikaan. 
   
Saakelin media. Ei sitä silloin kymmenen vuotta sitten, kun itse aamuisin kokoontui tv:n ääreen, tarjottu lastenviihdykkeeksi puolipukeisia tyttöjä ja keskustelua meikeistä, muodista ja irtosuhteista. Ei todellakaan. Silloin Nalle Puh, Tao Tao ja Tohtori Sykerö kertoilivat elämänviisauksia pursuilevia tarinoita toisten auttamisesta ja läheisten ihmisten merkityksestä. 
  

Lapsi arvioi herkästi itsensä ulkonäkönsä perusteella, tuhahdellaan kilpaa. Mutta onko tuo nyt mikään ihmekään kun viitsii avata silmänsä ja vilkaista ympärilleen! Aikuiset ihmiset tuputtavat toisilleen maalia naamaan, permanenttia päähän ja kaiken maailman epäkäytännöllisiä ei aivan ketän hyödyttäviä rakennekynsiä poikineen. Kaikki on niin pinnallista. 
  
Kuka tässä yhteiskunnassa vielä puolustaa luonnollisuutta? Kuka tässä yhteiskunnassa vielä uskaltaa puolustaa luonnollisuutta? Kuinka monen lapsen, nuoren jos aikuisenkaan keskustelunaiheina on ennemmin maailman hyvinvointi tai vaikkapa uskonnot kuin muoti, meikit ja vaatteet? Oman kokemukseni mukaan ei valitettavasti juuri kenenkään.

***** 
   
Elena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...