lauantai 7. heinäkuuta 2012

Sinä olet kaunis

Tänään Supernannyn uudet opit -ohjelma availi jälleen silmiäni: Lapset ja nuoret - miksei vähän aikuisemmatkin - eivät kaikki lähellekään ymmärrä kuvankäsittelyn voimaa. 
  
Ohjelmassa 12-vuotias tyttönen oli murheissaan, hän koki olevansa tolkuttoman ruma ja tyhmä tyttö. Hän oli ajellut sääri-, käsi-, jopa selkäkarvojaan 10-vuotiaasta lähtien, hän pakkeloi naamansa joka päivä kaksi tuntia ennen kouluun lähtöä, hän selaili päivät pitkät epärealistisen kauniilla malleilla täyteen ahdettuja muotilehtiä... Todellisuudessa tämä 12-vuotias tyttö oli mitä kaunein nuori naisenalku luonnollisessa lookissaan, ja ainoa asia, joka hänestä välittyi ulospäin negatiivisena, oli tuo jatkuva itsensä mollaaminen. 
   
Median voima on niin pökerryttävän suuri, että ihan pahaa tekee. Lehdet tekevät bisnestä, hankkivat kilpaa raflaavia otsikoita. "Bikinimainoksen mallit vaarallisen yliruskettuneita", "Mallilta muokattiin peppu pois"... Näitä juttuja on jatkuvasti, eikä ne hyvänen aika ole mitään vahinkoja! Niillä saadaan näkyvyyttä, järjettömästi ilmaista mainostilaa jokaisessa lehdessä, jossa niitä jaksetaan kauhistella! Ja joka kerta, joku viaton sinisilmäinen lukija jää niihin koukkuun, minunkin tulisi näyttää tuolta...
 
Iki-ihana Dove-mainos jaksaa hämmästyttää tehokkuudellaan joka kerta:

 
Muistattehan kertoa lapsillenne ja pikkusisaruksillenne median luomien kauneusihanteiden järjettömyydestä, ettei heidän tarvitse itkeä iltaisin itseään uneen tuon Supernanny-ohjelman neitosen tavoin.
 
Ja muista, ystävä hyvä, Sinä olet kaunis. Juuri omana itsenäsi.
 
Elena
  
PS. Kyseisen Supernanny-jakson voi katsoa täältä.

6 kommenttia:

  1. Minusta on ihan kamalaa jo sekin, että lapset haluavat vuosi vuodelta aikuistua yhä aikaisemmin. Ei minulla olisi tullut 10-vuotiaana mielenkään ajella mitään karvoja, tai kytätä kauneusihanteita yhtään mistään.

    10-vuotiaana meikäläiset leikki vielä barbeilla, eikä tullut mieleen haluta näyttää barbiltakaan, vaikka niistäkin nukeista syntyy toisinaan kauhea kohu, koska tytöt haluavat olla yhtä kauniita, kuin nuo luonnottomat nuket. (Haluaisin mielelläni tavata yhdenkinkin lapsen joka on oikeasti tätä mieltä.)

    Asiaan palatakseni, kuten itsekin taisit todeta: sitä tehdään, mikä myy. Surullista, että ne ovat juuri luonnottomiksi muokatut mallit, eivätkä tavalliset pulliaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta tuo aikuistumisjuttu! Ja ehkä hirvein piirre siinä on se, että usein juuri vanhemmat syöttävät lapselleen pakkomielteen lastensa päähän aikuistumiseen ennen aikoja... :/

      Poista
  2. Ihana teksti, tuli itellekin kiva fiilis :')

    VastaaPoista
  3. Tää oli tosi hyvä kirjotus! :) Tuli muuten hei mieleen, että mistä saat tuon jutun käyttöön, että voi ns. tykätä tästä blogista? tai siis siulla on tossa vaihtoehtoina nuo ''tykkäsin, samaistuin'' yms. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta :)

      Jos haluaa jokaisen tekstin perään tuollaisen "kyselyn", reitti on seuraava:
      Ulkoasu --> Blogitekstit, muokkaa --> Toiminnot

      Sen voi nimetä itse ja pilkulla erottamalla laittaa ilmeisesti niin monta ruksittamisvaihtoehtoa kuin tykkää :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...