perjantai 22. helmikuuta 2013

Pienen ihmisen pieniä oivalluksia vol. 3

Tämän tehtävänannon muistan kirkkaasti lukioajaltani vuosien takaa: Valitse yksi seitsemästä kuolemansynnistä ja kerro, miten se liittyy sinun elämääsi.
 
*****
Ylpeys
 
Ala-asteen miesopettaja. Hänpä se vasta olikin oikein opettaja-ainesta, omahyväinen itsensä kehuskelija. Hän näki itsensä niin paljon muita - varsinkin oppilaitaan - ylempänä, eikä missään nimessä vaivautunut peittelemään sitä. Hän rakasti itseään enemmän kuin ketään muuta koko maailmassa ja oletti muiden tekevän samoin. Hän suorastaan ylisti ja palvoi itseään ja niitä oppilaita, joiden kaltainen hän itse oli ollut lapsena: riehuja, seinille hyppijä, huonokäytöksinen. Muut lapset olivat kuonaa, joita ei tarvinnut kohdella kunnioittavasti, joita ei tarvinnut kohdella lähestulkoon edes ihmisinä. Sisäänpäin suuntautunut ei saanut olla. Hiljaisuus oli rikos, joka oli kitkettävä joukosta tilanteen tullen vaikka nöyryyttämällä koko luokan, ellei koko koulun edessä ja silti hän vain kuvitteli tekevänsä palveluksia! Hän oli yleisesti vihatuin ja pelätyin opettaja koko kuusisataapäisessä koulukeskuksessa. 

Hänellä oli kaksi varoitusta väkivaltaisesta käytöksestä oppilasta kohtaan, mutta koulun kaikin puolin sokea naisrehtori jaksoi ehdoitta uskoa tämän "pohjimmiltaan kultaiseen sydämeen". Hän ei sen takia tule luultavasti koskaan saamaan viimeistä varoitustaan. Ala-asteen opettaja... Luoja varjelkoon hänen nykyisiä ja tulevia oppilaitaan. 


*****

Elena

1 kommentti:

  1. Hyi, kunnon hirviö! Tämä taas todistaa sen, ettei kaikki "alan ammattilaiset" ole oikeassa ja niitä hiton pyhimyksiä. Ei se koulutus kaikkea takaa, ihmisten kanssa työskentelyyn vaikuttaa kuitenkin kaikkein eniten luonne, elämänkokemus ja sydän.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...